Peste 2.000 de copii vin pe lume anual în Maternitatea din Drobeta Turnu Severin în condiţii greu de imaginat. Mămicile sunt nevoite să nască într-un spital ai cărei structura de rezistenţă este şubredă. Şi a cărei autorizaţia de funcţionare a fost retrasă în urmă cu mai bine de 15 ani. Privită din afară, clădirea maternităţii severinene îţi dă impresia că abia a depăşit un bombardament. În realitate, au trecut peste ea un război şi vreo trei cutremure. În plus, aparatura de care e legată viaţa mamelor şi a copiilor are nici mai mult, nici mai puţin de jumătate de veac.
“Aparatura din sălile de operaţie din maternitate este corespunzătoare anilor 1960. Se lucrează destul de dificil, pentru că o masă chirurgicală, care este inertă, nu are niciun fel de posibilităţi manevrare a bolnavului, de ridicat. De multe ori trebuie să operăm aplecaţi, pentru că bolnava este situată la ultimul prag al mesei”, ne-a spus dr. Damaschin Barbul, şeful Secţiei de Obstetrică- Ginecologie din cadrul Maternităţii.
Fără autorizaţie de 15 ani
Starea de degradare a imobilului este vizibilă, iar medicii ştiu şi ei că inspecţia în construcţii nu îl mai garantează de prea mult timp. “Reabilitarea care s-a facut în 2007 şi 2008, a adus o oarecare îmbunătăţire în maternitate. Mă refer la sectorul de leuze şi gravide, rămânând ca în viitor, în funcţie de fondurile ce le vom primi de la Consiliul Judeţean, să putem să reabilităm Terapia Intensivă şi Ginecologia. Clădirea a fost făcută în 1937, a fost proiectata ca hotel, a suferit mai multe avarii, a fost expertizată de secţia generală de siguranţă în construcţii şi ştiu că în 1995, când am fost mutaţi în spitalul judeţean, pentru unele reparaţii mai mari, IGESIC-ul a retras autorizaţia de funcţionare”, a mai spus medicul Damaschin Barbul. Când vine vorba de aparatura medicală e jale. La sterilizare sun