Fiscul încearcă să recupereze datoriile firmelor, însă licitaţiile organizate nu se bucură de succes. Valoarea datoriilor pe care trebuie să le achite unele firme către bugetul de stat este de peste 150 de milioane de lei. Recesiunea economică este resimţită şi de oamenii de rând, care rămân peste noapte fără locul de muncă, dar şi de unele firme al căror obiect de activitate nu mai este la mare căutare.
Cum acestea nu au mai reuşit să-şi achite dările s-a recurs la procedurile de executare silită şi, bineînţeles, la scoaterea la licitaţie a bunurilor datornicilor. Din păcate, nici această metodă nu este de ajutor. Pentru două blocuri din cartierul Mociur, licitaţia se reia de doi ani. „Vrem să cumpărăm acele blocuri, însă suma cerută este mult prea mare, patru milioane de lei. Nu putem oferi mai mult de 700.000 de mii de lei”, a spus Liviu Timofte, directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Reşiţa. Din cauza crizei economice licitaţiile nu au succes. „Suntem nevoiţi să reluăm licitaţiile. Anul trecut a mai mişcat cât de cât. Dacă nu recuperăm banii, vom analiza şi procedura insolvenţei unor societăţi”, a declarat Doru Cozma, directorul executiv al Direcţie Generale a Finaţelor Publice din judeţ.
Pruni licitaţi cu 40.000 de lei
În prima jumătate a acestui an au fost scoase la licitaţie livezi, clădiri, terenuri, sediu de fermă, dar şi un gater. Doar o plantaţie de pruni a fost interesantă şi a fost cumpărată de o firmă din Bocşa. Preţul de pornire a fost de aproximativ 33.000 de lei, şi a fost adjudecată celui care a licitat cu 40.000 de lei.
„Prin aceste licitaţii încercăm recuperarea datoriilor. Valoarea acestora este de peste 152 de milioane de lei”, a declarat Zlatia Cocar, purtătorul de cuvânt al DGFP din Caraş-Severin.