Companiile de profil acordă finanţări pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare doar în cazuri excepţionale.Leasingul imobiliar este în cădere liberă în prezent. În primele şase luni din 2009, practic acest produs a dispărut de pe piaţă. Principalul motiv pentru care piaţa de profil a ajuns la un asemenea ritm de diminuare este scăderea masivă a sectorului imobiliar în general, dar şi faptul că societăţile de leasing consideră riscante aceste contracte.
„Explicaţia este simplă. Nu se pot evalua cu exactitate valorile imobilelor atât timp cât piaţa este în picaj. Sumele sunt mari, iar riscul este pe măsură.
Din aceste cauze, firmele de leasing au cam abandonat momentan acest tip de finanţare“, declară Răzvan Rusu, partener al firmei Finzoom pentru leasing şi asigurări. Unele companii mari, precum Volksbank, chiar au eliminat din portofoliul lor acest serviciu.
Sale & lease back, singura variantă
Pentru a doua jumătate a anului, estimările urmează premisele primelor şase luni. „Nu se vor acorda finanţări decât în situaţii extraordinare şi pe sume de maximum un milion de euro. Până când piaţa imobiliară nu se stabilizează, acest produs iese practic de pe piaţă“, crede Rusu.
Singurele tranzacţii care se mai realizează în prezent pe această piaţă sunt cele de sale&lease back. „Conceptul de sale&lease back presupune vânzarea unei clădiri sau a unui echipament către o companie de leasing, în vederea obţinerii de finanţare şi apoi semnarea unui contract de leasing pentru bunul în cauză pentru a putea dispune în continuare de acesta“, explică Răzvan Rusu.
Aceste operaţiuni au ca scop obţinerea unor surse de finanţare, într-un timp mai scurt decât în cazul creditelor, cu plăţi mai reduse prin prisma dobânzii, care este mai mică, fără a necesita un avans, iar banii pot fi utilizaţi de compani