Dacă urmaţi un tratament medicamentos în această perioadă, ar trebui să vă asiguraţi că nu sunt contraindicate atunci când facem plajă. Fiindcă unele pastile au dezavantajul că sunt fotosensibilizante, ceea ce înseamnă că nu se împacă bine cu soarele şi pot provoca reacţii neplăcute.
Reacţii toxice
Medicamentele în general au două tipuri de reacţii adverse cutanate: toxice şi alergice. "Reacţiile toxice depind de doză, fiind mai frecvente când dozele utilizate sunt mai mari şi durata tratamentului este mai lungă. În general, în practica medicală se utilizează doze relativ mici, care nu produc asemenea reacţii adverse. Însă dacă apar, este bine de ştiut că expunerea la soare sau la lumina UV artificială le accentuează. Reacţii toxice pot da unele medicamente antiaritmice, cum ar fi amiodarona, unele antihipertensive, precum diureticele, unele medicamente antiepileptice, unele anticanceroase", potrivit profesorului doctor Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. O reacţie toxică se caracterizează prin eritem (înroşirea pielii şi apariţia băşicuţelor), seamănă cu arsura solară şi survine imediat după expunerea la soare.
Reacţii alergice
Reacţiile adverse alergice nu depind de doză. "Ele pot să apară chiar la doze mici, dar numai la persoanele alergice şi care au devenit sensibile la medicamentul respectiv. Adesea, reacţiile cutanate apar indiferent dacă persoana respectivă s-a expus sau nu la soare, dar sunt întotdeauna agravate de soare sau de expunerea la lumina UV artificială. Cei mai comuni fotoalergeni sunt sulfamidele antibacteriene, fenotiazinele utilizate în tratamentul bolilor psihice şi unii salicilaţi", precizează profesorul Ioan Fulga. Reacţia alergică este caracterizată de eritem, dar însoţit de prurit, apare la una-două zile după expunere şi s