Daca in urma cu 30 de ani litoralul romanesc era intesat de straini, acum numai 5% din turisti provin de peste hotare. Serviciile de slaba calitate, preturile mult prea mari si concurenta statelor vecine i-au tinut departe de Romania.
Litoralul romanesc este ocolit de straini. Datele statistice privind numarul de turisti care au sosit in statiunile constantene arata negru pe alb ca vizitele cetatenilor de peste hotare sunt mai mult o intamplare decat un obicei. Duminica trecuta, din totalul numarului de turisti inregistrati (76.317, cea mai mare cifra din acest an), numai 3.657 au fost straini, adica circa cinci procente. Diferenta de 72.642 de persoane este reprezentata de romani. Exista statiuni unde nu este cazata nici o persoana de peste hotare. Una dintre ele este Techirghiol, despre care toata lumea spune ca are un potentional balnear extraordinar. "Turistii nu vin pentru ca nu sunt angrenati intr-un circuit cum sunt bulgarii", spune Traian Badulescu, reprezentantul ANAT. Acesta considera ca greselile in turism s-au facut imediat dupa 1989, cand s-a ales solutia locatiilor de gestiune pentru preluarea hotelurilor. Problemele au continuat cu situatia juridica a plajelor.
"A fost o incoerenta totala", adauga Badulescu. Acesta a precizat ca in Bulgaria, datorita unei strategii corecte, la un numar de turisti similar cu cel din Romania, 80% sunt straini. Doi dintre cei mai mari tour-operatori germani s-au retras de pe piata romaneasca din cauza serviciilor proaste si a infrastructurii deficitare. Turistii germani au reclamat, in primul rand, prezenta masiva a cainilor vagabonzi pe strazi si pe aleile statiunilor, dar si muzica data la maximum toata noaptea. Sunt doua probleme la care nu s-au gasit inca solutii. In ceea ce priveste maidanezii, autoritatile spun ca legea nu le permite eutanasierea, si chiar daca ii strang de pe strazi, su