Din Camerun, unde cancerul de colon e aproape inexistent, şi până în Insulele Fiji, unde cariile dentare sunt ceva de-a dreptul „exotic“, fiecare stat de pe planetă are propriile secrete alimentare, care elimină o serie de boli.
Este bine ştiut că alimentaţia şi sănătatea sunt strâns legate. Zeci de studii au demonstrat că o alimentaţie greşită poate agrava sau chiar provoca apariţia anumitor boli. În acelaşi timp însă, alegerea anumitor produse alimentare poate contribui la dispariţia unor boli. În acest sens, oamenii de ştiinţă britanici folosesc termenul de „cold spot“, pentru a indica acele locuri de pe planetă, unde anumite maladii sunt aproape necunoscute, în opoziţie cu „hot spot“, locurile în care domină anumite afecţiuni. De exemplu, în Camerun, localnicii se hrănesc mai ales cu fructe şi legume, consumând cantităţi reduse de carne şi peşte. Graţie acestui stil de alimentaţie, ei au eliminat riscul de apariţie a cancerului de colon, maladie care face însă ravagii în Europa, anual înregistrându-se peste 200.000 de noi cazuri. În Japonia, mai ales pe Insula Okinawa, tumorile la sân sunt extrem de rare. În opinia nutriţioniştilor, un merit aparte revine algelor şi brânzei de soia, atât de populare printre localnici, acestea având un important rol împotriva formării de radicali liberi, „deşeuri“ periculoase prezente în organism şi care este necesar să fie neutralizate de urgenţă. La fel de rare sunt şi maladiile neurodegenerative, precum Alzheimer, controlate prin intermediul consumului crescut de curry.
Obezitatea, rară în Brazilia
În Brazilia rurală, mai ales în zonele din apropierea Amazonului, obezitatea este extrem de rară. Din câte se pare, în aceste zone, acumularea de kilograme în plus este evitată datorită regimului alimentar al băştinaşilor, care se hrănesc mai ales cu frunze de taro, o legumă locală, supe de peşte, fa