Circa 30 dintre cele peste 70 de firme de brokeraj de pe Bursa se chinuie sa supravietuiasca in prezent din tranzactii lunare de sub un milion de euro, comisioanele incasate lunar, de sub 10.000 de euro, fiind insuficiente pentru a acoperi cheltuielile de functionare ale acestora.
Societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) se confrunta cu dificultati tot mai mari dupa un prim semestru in care tranzactiile de pe piata locala s-au redus dramatic, fiind nevoite sa-si restructureze activitatile si sa se reorienteze spre alte segmente de activitate, sau sa cheltuie din depozite si sa vanda din active, in incercarea de a evita inchiderea.
Firmele de brokeraj de talie mica, controlate de antreprenori locali, sunt printre cele mai lovite, deoarece actionarii majoritari fie nu mai au resurse, fie nu mai vor sa investeasca pentru a acoperi pierderi din ce in ce mai mari.
Printre societatile de brokeraj care au inregistrat in primul semestru scaderi pronuntate ale volumelor de tranzactionare si, implicit, ale comisioanelor incasate se numara societatea Trend din Bacau, KD Capital Management sau Dorinvest din Bucuresti.
Spre exemplu, tranzactiile societatii bacauane au scazut de la aproape
99 mil. lei (26,9 mil. euro) in 2008 la
5,6 mil. lei (1,3 mil. euro) in primele sase luni ale acestui an, iar firma a cazut in topul brokerilor de pe locul 28, la finele lui iunie 2008, pana pe 62.
Principalele motive pentru care valoarea tranzactiilor a scazut atat de mult sunt, in opinia lui Eugen Bogdan, directorul Trend, scaderea vertiginoasa a preturilor, precum si a numarului de investitori de la inceputul anului si pana in prezent.
"Valoarea tranzactiilor a scazut atat de mult in principal din cauza reducerii vertiginoase a preturilor, precum si a numarului de investitori care se decid sa intre in piata. De asemenea, volum