Industria ospitalităţii din SUA şi statele europene oferă în continuare suficiente joburi pe timp de vară, de unde tinerii români se întorc cu peste 5.000 de dolari în buzunar. În pofida crizei economice, un număr la fel de mare de studenţi români are ocazia şi în această vară să lucreze, să se distreze şi să-şi pună un ban deoparte în străinătate. Vestea proastă este însă că tinerii românii vor primi mai puţini bani pentru munca lor, deoarece afacerile firmelor nu merg la fel de bine ca în anii precedenţi. Sursa: NorthFoto
Studenţii, aşteptaţi în SUA
Deşi şomajul a crescut la cote alarmante în SUA şi în ţările europene, angajatorii sezonieri preferă să ia la muncă tineri din străinătate. Aceasta deoarece, angajând un străin, ei evită plata unui număr mare de taxe, ne-a explicat Lucian Brănişteanu, brand manager la firma American Experience. În plus, şomerii din SUA sau statele europene, cu calificări înalte, preferă să nu se angajeze la hoteluri sau restaurante.
Acestea sunt motivele pentru care numărul de joburi oferite studenţilor români de companiile de peste hotare s-a menţinut aproximativ la nivelul celui din 2008. Potrivit lui Brănişteanu, peste 80% din tinerii care pleacă pe vară la muncă în afară vin acasă cu peste 5.000 de dolari în buzunar.
Mai mult efort pentru acelaşi venit
Salariile pe care le oferă străinii anul acesta sunt în uşoară scădere, în special în statele europene, ne-a spus Romeo Moşoiu, directorul companiei Zip Travel, care gestionează programe Work&Travel şi Study&Work în mai multe ţări. Perioadele de selecţie pentru majoritatea programelor prin care studenţii români pleacă să lucreze pe timp de vară în afară s-au încheiat deja. Totuşi, cei care se hotărăsc acum mai pot alege din programele rămase deschise pentru Grecia, Canada şi Australia.
De exemplu, pentru Gre