Reconcilierea din Africa de Sud este indisolubil legată de numele profesorului Charles Villa Vicencio, o personalitate marcantă a justiţiei de tranziţie.
Institutul Cultural Român (ICR) a găzduit la 30 iunie o dezbatere cu tema Democraţie, Memorie şi Justiţie, invitatul de onoare al evenimentului fiind profesorul Charles Villa-Vicencio, una dintre cele mai importante autorităţi internaţionale în domeniul justiţiei de tranziţie. El a coordonat, timp de 2 ani (între 1996 şi 1998), activitatea de cercetare a Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere, instituită la cererea preşedintelui Nelson Mandela, în scopul investigării crimelor regimului de apartheid din Africa de Sud.
La evenimentul moderat de vicepreşedintele ICR Mircea Mihăieş au mai participat profesorii Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir, Pieter A. Swanepoel (ambasadorul Republicii Africa de Sud la Bucureşti) şi Silviu Rogobete (consulul general al României în Cape Town).
Profesorul Vicencio a prezentat un bilanţ al activităţii Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere şi a vorbit despre importanţa crucială pe care o astfel de instituţie o are în cadrul unei societăţi aflate în plin proces de asumare şi învăţare a propriului trecut. Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere era formată din 3 comitete: unul destinat investigării abuzurilor săvârşite împotriva drepturilor omului; un altul care propunea o formă de justiţie compensatorie menită a restaura demnitatea umană a victimelor; şi Comitetul de Amnistiere, în faţa căruia se înfăţişau persoane care, în timpul apartheidului, omorâseră, torturaseră sau răpiseră şi care cereau ca faptele lor să fie amnistiate în schimbul dezvăluirii adevărului privind activităţile lor criminale.
Deşi, din punct de vedere juridic, cei cărora li s-a respins petiţia de amnistie puteau fi puşi sub acuzaţie, acest lucru nu s-a întâmplat pentru simplul motiv că asp