În judeţul Alba, o adopţie durează în medie şase luni de zile. În luna iunie, 15 familii au depus cereri de adopţie, iar alte 30 se află în perioada de monitori-zare post-adopţie. Procesul de adopţie este de obicei unul riguros care poate dura chiar peste un an de zile. Cu toate acestea, la nivelul judeţului nostru, s-a înregistrat o situaţie foarte bună, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba clasându-se pe un loc fruntaş în ceea ce priveşte timpul necesar îndeplinirii tuturor formalităţilor prin care copilul ajunge în sânul unei noi familii.
„La nivel naţional, suntem judeţul în care procedurile judiciare ţin cel mai puţin. Şi aceasta şi datorită înţelegerii pe care o au instanţele din Alba. Totuşi, durata unei adopţii merge până la o perioadă de cinci, şase luni. E posibil ca anumite familii să aştepte mai mult pentru că sunt foarte multe solicitări pentru adopţii”, a precizat Sorin Chirilă, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
Sunt preferaţi copiii de până la doi ani
„Ceea ce este greoi, în momentul de faţă, este deschiderea adopţiei, adică procedurile prin care copilul devine adoptabil. Pentru noi primează siguranţa copilului şi găsirea unui mediu favorabil acestuia”, a mai spus Sorin Chirilă. După cum a precizat Sorin Chirilă, încă mai există unele prejudecăţi din partea viitorilor părinţi.
În alegerea acestora predomină atât bagajul genetic, cât şi vârsta, fiind preferaţi copiii cu vârsta de până la doi ani. „În momentul de faţă am avea copii adoptabili, egali cu numărul de familii adoptatoare, numai că anumiţi copii nu sunt preferaţi. Cuplurile care doresc să adopte nu vor copii care provin din familii de romi şi nici copii de vârste mari. Eu consider că nu ar trebui să ţină cont de acest lucru, pentru că nu este relevant. Este import