Apartamentele de două camere s-au scumpit uşor după lansarea programului „Prima casă”, arată o analiză a companiei de consultanţă Colliers International. Sursa: Vlad Stănescu / EVZ
Specialiştii spun că guvernul nu a apucat nici măcar să-l facă funcţionabil, iar numai după anunţarea proiectului, vânzătorii de apartamente de două camere nu au mai fost dispuşi să negocieze foarte mult preţul de tranzacţie, iar cei nou intraţi pe piaţă au afişat preţuri uşor mai ridicate. Potrivit unor agenţi de la Coldwell Banker, majorările nu depăşesc 4-7%.
Mulţi proprietari refuză deja să mai scadă preţurile
„Există zone în interiorul fiecărui sector care au înregistat uşoare creşteri de preţ, acestea datorându-se mai mult dispariţiei ofertelor foarte scăzute sau atingerii unui punct critic. După scăderi succesive şi lipsa de cumpărători activi din piaţă, mulţi proprietari şi-au retras apartamentele de la vânzare sau au refuzat să mai coboare preţul, observând de-a lungul lunilor de aşteptare că preţul scăzut de la lună la lună nu va garanta o tranzacţie”, se arată într-un comunicat al companiei.
Impact redus la nivelul întregii pieţe
Garsonierele şi unităţile de trei sau patru camere s-au păstrat însă la acelaşi nivel. „Intenţia de a lansa programul «Prima casă» nu a produs un impact puternic asupra pieţei imobiliare”, spun reprezentanţii companiei.
În sectoarele 2, 5 şi 6 s-au înregistrat scumpiri uşoare, în timp ce în sectoarele 1 şi 4 s-au constatat scăderi foarte reduse. În sectorul 3, preţurile au rămas constante. În iunie, preţul mediu al unui metru pătrat s-a situat la o valoare de 1.126 euro/mp, inclusiv TVA, similară nivelului din mai, când a fost de 1.131 euro/mp.
Preţul apartamentelor a scăzut până la 50% faţă de nivelurile practicate anul trecut. Astfel, dacă în 2008, un apartament