» Inspectorii scolari vor verifica daca bacalaureatul de la Constanta a fost fraudat, tinand cont de mediile foarte mari obtinute de candidati.
Dupa afisarea primelor rezultate de la bacalaureat si dupa avalansa de medii foarte mari, inspectorul-sef al ISJ Constanta, Petrica Miu, a declarat ca va compara mediile de absolvire cu mediile de la bacalaureat si ii va sanctiona pe dascalii supraveghetori acolo unde vor exista medii de absolvire mai mici decat mediile la bac. Mai mult decat atat, daca suspiciunea lui Miu se va adeveri, atunci profesorii supraveghetori in cauza nu vor mai participa anul viitor la bacalaureat. Nu numai cadrele didactice supraveghetoare sunt luate in vizor, ci si presedintii de comisii, profesori universitari care au coordonat examenul in cele 26 centre de examen din Constanta. Cei mai fericiti din toata aceasta poveste clasica de bacalaureat sunt parintii, care se mandresc cu notele mari obtinute de odraslele lor. Nu mai conteaza faptul ca si-au golit buzunarele.
Cu asa calificative, acum admiterea la ciclul superior pare mai usoara, tinand cont ca unele facultati iau in calcul si media examenului de bacalaureat. Neoficial, parintii au dat, iar dascalii au luat. Nu mai vorbim de ingeniozitatea candidatilor in ascunderea fituicilor fotocopiate, cumparate chiar de acestia de la centre de copiere din oras. Variantele de subiecte pentru o singura disciplina s-au vandut, in acest an, contra unor sume cuprinse intre 12 si 30 de lei. Cele sase centre de evaluare desemnate de ISJ Constanta sunt Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", Grup scolar "Gheorghe Duca", Grup scolar Industrie Alimentara, Liceul International de Informatica, Colegiul National Pedagogic "Constantin Bratescu" si Grup scolar "Emil Palade". Reamintim faptul ca promovabilitatea in Constanta este de 95%, iar din cei 8.122 candidati prezenti la evalua