Criza economica nu ocoleste nici o industrie, insa face discriminare in functie de sex, afectand mai multi barbati decat femei.
In Romania, in primul trimestru din acest an, 7,9% din barbatii cu varsta de munca (15 - 64 de ani) erau in somaj, in timp ce doar 5,5% din femei.
In Statele Unite, exista o diferenta de 2,5 procente intre barbati si femei, rata somajului fiind de 10,5%, respectiv 8%, in luna mai. De altfel, pentru femei, aceasta este cel mai inalt nivel din 1948, cand a inceput sa se mentina statistica.
"Diferenta dintre barbati si femei nu a fost niciodata atat de mare ca acum", a declarat Sophia Koropeckyj, economist la site-ul Economy.com, detinut de agentia de rating Moody's, citata de MarketWatch.
Insa de ce sunt afectati barbatii mai mult decat femeile? In primul rand pentru ca in doua dintre cele mai afectate domenii, constructiile si productia, se angajeaza, in general, barbati.
Aceste doua sectoare au "furnizat" jumatate din cele sase milioane de persoane ramase fara loc de munca, din decembrie 2007, cand a inceput recesiunea.
Avand in vedere ca 87% din angajatii din productie si 71% din cei in constructii sunt barbati, nu este de mirare ca numarul somerilor de sex masculin a crescut simtitor.
Singurele domenii care au raportat o crestere a numarului angajatilor, de la inceputul recesiunii pana in luna mai, sunt cele ale sanatatii si educatiei, ambele angajand mai multe femei decat barbati.
In ciuda acestui lucru, nici femeile nu au scapat de efectele crizei, rata somajului crescand, in Statele Unite, de la 4,7% in ianuarie 2008, la 5,5%, in mai 2009.
De asemenea, persoanele cu venituri mai mici si mai putin educate, indiferent de sex, sunt afectate mai rau de criza, decat ceilalti angajati.
"Femeile mai putin educate simt criza,