Revitalizarea agriculturii ar fi posibila daca in locul subventiilor directe la hectar s-ar acorda ajutoare in baza produselor livrate, daca s-ar semna contracte din timp cu procesatorii sau cu producatorii de animale sau daca s-ar usura accesul la credite, dupa cum spun micii agricultori care incearca sa-si vanda productia la mica publicitate pe site-urile de profil. Ziarul Financiar a vorbit cu trei dintre acestia, Mircea P. din Mehedinti, Doina Pop din Salaj si Ion Efrem din Dolj, pentru a afla care sunt metodele propuse de ei pentru deblocarea acestei piete.
Tot mai multe intrebari fara raspuns
Cu ce ma diferentiez de cel care are teren, nu-l lucreaza, dar primeste subventie pe care o bea in prima carciuma care ii iese in cale? De ce sa-mi fac firma si sa platesc impozite la stat daca statul nu-mi da nimic in schimb? Daca producem grau, unde il vindem si la ce pret?
Sunt doar cateva dintre intrebarile agricultorilor care au preferat sa lucreze teren agricol de mici dimensiuni decat sa-l dea in arenda, si care se confrunta la fiecare inceput de campanie agricola cu aceeasi problema: lipsa unui capital cu care sa reia ciclul agricol, in conditiile in care nu-si poate acoperi cheltuielile de productie din banii primiti pe recolta anterioara.
Cu metodele de azi impuse de ministrul de resort, agricultura nu va fi pusa pe picioare nici in urmatorii 20 de ani, spun fermierii intervievati, care au preferat fie sa nu-si inregistreze firme prin care sa lucreze pamantul, fie functioneaza ca PFA (Persoana Fizica Autorizata).
„Este o balbaiala totala, iar eu ca agricultor nu stiu daca sa investesc in culturi pentru ca nu stiu daca voi primi vreodata banii promisi de ei. In mod normal, daca autoritatile ar veni cu metode concrete si noi am avea un plan de afaceri bine stabilit, dar noi nu facem altceva decat sa vindem cereale la preturile de