Dupa ce au investit peste 300 mil. euro doar in achizitia de terenuri agricole, iar alte zeci de milioane au fost investite in industria alimentara, aducand pe piata locala marci de renume precum Tuborg sau Calsberg, investitorii danezi vad o noua oportunitate pe piata din Romania, si anume dezvoltarea parcurilor energetice regenerabile, este de parere Ulrik Helweg-Larsen, ambasadorul Danemarcii la Bucuresti.
Pana in 2020, aproximativ 20% din productia interna de energie electrica trebuie sa provina din energii regenerabile, precum cea eoliana, solara sau din productia de biogaz.
In acest sens companiile energetice daneze se arata extrem de interesate de demararea de proiecte energetice, companii de renume precum Vestas urmand sa intre de anul acesta pe piata locala.
De asemenea, nu sunt excluse investitiile proprii daneze in dezvoltarea de parcuri energetice eoliene, dupa agricultura, sectorul energetic prezentand cel mai mare interes pentru investitori.
"Companiile energetice daneze sunt interesate in special de resurse regenerabile, iar in acest sector se bucura de o vasta experienta. Cred astfel ca dupa agricultura, investitiile in energie vor ocupa curand pozitia secunda in topul preferintelor investitorilor danezi", a apreciat Helweg-Larsen.
Livreaza 143 de turbine anul acesta
De altfel compania daneza Vestas, cel mai mare producator de turbine eoliene la nivel mondial, urmeaza sa livreze anul acesta aproximativ 143 de centrale, capacitatea de productie a ansamblurilor ridicandu-se la circa 430 megawati (MW). Tinand cont ca investitia intr-un MW instalat in Romania se ridica la o valoare medie cuprinsa intre 1,2 si 1,4 mil. euro, astfel potrivit calculelor ZF, valoarea totala a celor 143 de turbine se ridica la peste 550 mil. euro.
Cu toate acestea, investitiile sunt realizate pe de o p