În fiecare dimineaţă, pe cluj.adevarul.ro va fi postat un „top” al celor mai frumoase şi mai urâte trei lucruri din oraş, aşa cum sunt ele văzute de clujeanul al cărui portret îl veţi putea lectura în aceeaşi zi, în „Adevărul de Seară”, ediţia de Cluj-Napoca. Compozitor, muzicolog şi profesor, Constantin Râpă aniversează 71 de ani de viaţă, din care 40 de ani alături de formaţia corală Antifonia, pe care el însuşi a înfiinţat-o. A venit la Cluj în perioada studenţiei unde s-a stabilit.
Cluj frumos: Râpă este îndrăgostit de centrul istoric, îndeosebi de clădirile cu arhitectură veche. „Un palat se făcea doar cu un anumit arhitect”, ne spune compozitorul. Tot legat de zona veche, Râpă este impresionat de turnurile oraşului medieval, atâtea câte au rezistat vremurilor. „Bastionul de exemplu, îţi dă un sentiment de siguranţă”. Profesorului de muzică îi plac şi spaţiile verzi. Parcul Mare şi Cetăţuia sunt preferatele sale. „De pe Cetăţuie pot vedea oraşul de sus”.
Clujul urât: Râpă nu este de acord ca muzica ce însoţeşte fântâna arteziană din faţa Operei să fie copmusă doar din valsuri vieneze. Au şi ele rolul lor în istorie. „Dar urechile lui Avram Iancu ar trebui să asculte şi puţină muzică românească”, spune Râpă. Compozitorul nu este de acord nici cu muzica ce poate fi auzită pe străzile din centru de sărbători. „Colindul a fost deteriorat, transformat în marfă, sunt doine lălăite, fie ele cântate de Hruşcă ori alt artist. Colinde autentice mai sunt cele cântate de Ioan Bocşa”, consideră Râpă. Profesorul de muzicologie respinge şi cartierele noi înghesuite de la marginea oraşului. „Fugim de la bloc la vilă, dar dăm peste case sprijinite una lângă cealaltă”. Gara şi autogara nu îi provoacă senzaţii foarte confortabile, pentru că le consideră insuficient de îngrijite, la pretenţiile oraşului.
Citeşte povestea lui Con