Cafeaua a fost folosita din cele mai vechi timpuri ca medicament, pentru proprietatile sale revitalizante. A fost adusa in Europa de catre venetieni si era comercializata numai in farmacii. In lumea araba, cafeaua a inlocuit, la inceput, alcoolul. In lume se consuma anual 400 de miliarde de cesti de cafea. Consumul in exces dauneaza sanatatii si tocmai de aceea, ceasca de cafea de dimineata a fost inlocuita cu anumite arome de ceai, cu efect asemenator, informeaza foretbotanicals.blogspot.com, citat de ziare.com.
Cafeaua contine antioxidanti si, atunci cand se consuma moderat, creste gradul de concentrare si actioneaza precum un tonic pentru organism. Excesele insa accentueaza starile de insomnie, oboseala fizica si intelectuala. Apar starile de nervozitate, depresie psihica, ameteli, migrene, creste ritmul cardiac si apar incoerente in exprimare. Unele ceaiuri insa inlocuiesc cu succes cafeaua prin cantitatea mai redusa de cafeina si nu dauneaza sanatatii, nici in exces. Ceaiurile care inlocuiesc cafeaua revitalizeaza organismul, regleaza digestia prin proprietatile diuretice si maresc concentrarea si atentia.
Chai
Este un ceai negru, condimentat, originar din India, preparat cu lapte, piper, nucsoare, ghimbir si cardamon. Exista mai multe retete de chai, in functie de ingredientele folosite. Fierbeti o jumatate de cana de apa, in care ati amestecat tot atata lapte. Adaugati nucsoara, boabe de piper si ghimbir si lasati sa fiarba timp de trei minute. Opriti focul si adaugati frunzele de ceai. Acoperiti cu o farfurie ibricul si asteptati alte zece minute. Chaiul obtinut este un excelent inlocuitor al cafelei, prin gustul condimentat si aromat, tonic pentru organism.
Ceaiul rosu african
Rooibosul sau ceaiul rosu african calmeaza starile febrile si este un bun analgezic, antibacterian, previne imbatranirea prematur