În ciuda perioadei dificile, chiriile acestor spaţii nu s-au diminuat. Gradul de neocupare a spaţiilor industriale din România a ajuns în luna iunie 2009 la peste 10%. Asta înseamnă cu 6% mai mult decât în decembrie 2008. Una dintre cele mai mari probleme ale proprietarilor de spaţii industriale este cea a nivelului chiriilor.
Aceştia primesc presiuni tot mai mari din partea chiriaşilor în încercarea acestora de a obţine o reducere, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.
„După primele luni de criză, în care companiile au tot amânat decizia de închiriere pe fondul incertitudinii, interesul se află acum în creştere şi sperăm să se concretizeze în mărirea volumului tranzacţiilor în cea de-a doua parte a anului”, declară Marius Ştefănescu, senior broker în cadrul departamentului industrial al Colliers International.
Cu 89% mai puţinespaţii livrate în 2009
Nici în privinţa livrărilor lucrurile nu arată cifre pozitive în această primă parte a anului. Practic, în primul semestru al anului livrările au însumat doar 40.000 de metri pătraţi în Bucureşti, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2008, când au fost livraţi peste 350.000 de metri pătraţi numai în Capitală.
Astfel, stocul total a ajuns la 920.000 de metri pătraţi, iar în semestrul al doilea al anului se aşteaptă o menţinere a stocului la acelaşi nivel, potrivit studiului Colliers. „Faţă de anii trecuţi, dezvoltatorii nu mai construiesc astfel de spaţii cu scop speculativ. Chiar dacă majoritatea au deja în proprietate terenurile pe care să demareze construcţia, aceştia nu au început lucrările din lipsa finanţării”, spune Ştefănescu.
Noii dezvoltatori sunt optimişti
Pe de altă parte, reprezentanţii unuia dintre cele mai noi parcuri industriale, lansate pe piaţa autoht