Cei mai mari bancheri de investitii de pe piata locala, care pana anul acesta erau specializati pe consultanta pentru fuziuni si achizitii (M&A), au inceput sa se orienteze catre restructurari de datorii sau consultanta pentru proiecte de infrastructura dupa ce perioada marilor dealuri a trecut.
„Nu am abandonat M&Aul, dar este clar ca nu poti sa traiesti din el. Sunt necesare alternativele. Ne repozitionam pe restructurare financiara, adica pe restructurare de datorii si pe consultanta in infrastructura", spune Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania.
Piata de fuziuni si achizitii a fost de aproximativ 1 mld. euro in primele sase luni ale acestui an, potrivit datelor Raiffeisen, fata de peste 3,5 mld. euro in perioada similara din 2008, insa in aceasta valoare este inclusa si tranzactia prin care omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut restul de actiuni pe care le detinea la grupul Rompetrol.
In aceste conditii de scadere dramatica a dealurilor bancherii de investitii gasesc in restructurari portita pentru relansarea veniturilor.
Probleme de lichiditati ale firmelor, business pentru consultanti
„Cel putin 30% din firme va trebui sasi diminueze creditele contractate cu circa 2030%. Acest proces nu poti sal faci singur, iar bancile vad acest lucru (apelarea la un consultant n.red.) ca pe ceva pozitiv", spune Matei Paun, managing partner al BAC Investment.
BAC Investment a semnat un mandat de restructurare de datorie si este in discutii cu alte patru firme. Nivelul minim de credite pentru restructurare atractiv pentru firma lui Matei Paun este 10 mil. euro, iar plafonul maxim de peste 100 mil. euro.
In urmatoarele sase luni el spune ca mandatele de vanzare vor continua sa genereze cele mai mari venituri, insa in urmatorul an balanta se va inclina in favoarea restructurarilor.