Criza nu a anihilat definitiv investiţiile imobiliare, dar le-a schimbat mult forma.
Asigurările de „avem bani”, „contractăm un credit” sau „mergem pe fonduri proprii” s-au transformat în „sperăm să găsim finanţare”, „să vedem cum evoluează piaţa”, „termenul de finalizare depinde de...”.
În căutarea finanţării
O firmă înregistrată în Olanda vrea să contruiască un centru de divertisment, activităţi sportive şi retail în zona Snagov, dar, în prezent, n-are nici teren, nici bani. Proiectul este estimat la 500 de milioane de euro.
George Bărbulescu, proprietarul firmei Axion Leisure Development, speră să atragă investitori instituţionali, locali şi internaţionali, investitori privaţi, credite şi fonduri structurale de la UE pentru dezvoltarea complexului, dar, în lipsa finanţării, acesta nu va putea fi iniţiat. În privinţa terenului, firma se află în discuţii pentru cooptarea unui partener care deţine o suprafaţă de 55 hectare în zona Snagov. „Proprietarul ar trebui să intre în acţionariat. Contractul nu e încă semnat şi mai avem alte trei variante”, a spus Bărbulescu. Potrivit acestuia, firma a fixat ca termen data de 31 martie 2010 pentru obţinerea garanţiilor pentru circa 50% din valoarea investiţiei.
Proiectul, denumit Leisure Dome Bucharest, va avea o suprafaţă totală desfăşurată de 400.000 de metri pătraţi, din care 200.000 mp la interior. Centrul va asigura tot timpul anului activităţi de schi, snow-bording, patinaj pe gheaţă, surfing, diving, golf, fitness sau tenis şi va include supermarketuri, restaurante şi un hotel.
Manevre în funcţie de piaţă
Cei care au apucat deja să demareze proiectele se luptă acum cu întârzierile. „La finele anului, începem un proiect mixt, cu apartamente, birouri şi un hotel. Avem întârzieri de 6 până la 10 luni, pentru că am vrut să vedem ce se în