Răcirea prin pereţi, folosită cândva de egipteni, reprezintă acum una dintre soluţiile de top. Costul minim al montării unui astfel de sistem începe de la 20 de euro pe metru pătrat, dar poate depăşi uşor şi 150 de euro, în funcţie de complexitatea dotărilor. Una dintre ofertele de răcire prin pereţi, Aquatherm Climasystem, este oferită de compania Romstal. Întrucât prin apelarea la această soluţie se ajunge la suprafeţe de răcire mari, temperatura poate fi menţinută la un nivel mai scăzut decât în cazul altor soluţii, mişcarea aerului fiind mult redusă.
Sistemul de răcire în perete poate fi montat în stratul de tencuială sau în spatele panourilor din gips carton, în cazul pereţilor cu tencuială uscată.
Grosimea de montaj, incluzând distribuitorul, şina de montaj şi conexiunile, nu depăşeşte 24,5 milimetri. Climasystem poate fi integrat în plafoane suspendate, tencuieli uscate cu plăci de gips carton sau tencuieli umede. Greutatea redusă, de numai 2,5 kilograme pe metru pătrat, incluzând conţinutul de apă, nu afectează designul elementelor de plafon.
Această soluţie poate fi furnizată şi de cei care montează instalaţii de răcire prin pardoseală. „Variantele din această categorie au avantajul de a avea o durată mare de viaţă, sunt mai sănătoase, au un mai mare grad de siguranţă şi consumă cam o cincime din energia înghiţită de un aparat de aer condiţionat“, spune Gabriel Sofronie, director tehnic Margas Construct.
Soluţii de lux
Alte produse utilizate din ce în ce mai des pentru răcirea încăperilor sunt ventiloconvectoarele. Ele se pretează în primul rând pentru spaţiile cu ferestre foarte mari, până la pardoseală, precum showroomuri, clădiri de birouri cu faţade de sticlă sau magazine cu vitrine.
După montajul în şapă, doar grila mai rămâne vizibilă. Calitatea acesteia are o greut