Guvernul arata ca nu poate sa schimbe nimic nici de acum incolo, desi economia scade la un ritm dublu fata de cele mai negre estimari de la inceputul anului, dupa o jumatate de an in care a mers in permanenta in contratimp cu mediul privat, cheltuind extravagant banul public si urmarind cu strictete doar instalarea camarilelor in functiile din sistemul public - in loc sa taie cheltuielile si sa schimbe doar managerii ineficienti.
Chiar daca problemele cu care se confrunta Romania s-au accentuat in aceasta jumatate de an, presedintele, premierul si ministrii par a nu fi capabili sa iasa din jocul anilor anteriori, de a lupta pentru a obtine perceptie pozitiva, o imagine buna, fara a face in realitate aproape nimic.
Acum economia insa nu mai creste, salariile nu doar ca nu mai avanseaza cu rate de doua cifre, ci scad, vin cu intarziere sau deloc. O mare parte din oameni nu mai sunt ocupati sa-si aranjeze vacante exotice sau sa-si schimbe masina, ci se intreaba cum sa-si plateasca toate facturile la timp, fara sa intarzie cu ratele.
Managerii din privat, la nivel de companii, si salariatii, la nivel personal, au inceput sa taie drastic de la inceputul anului. De la trei abonamente de telefonie mobila la unul, de la mersul cu masina zi de zi la mersul doar in week-end, de la drumuri zilnice la hipermarket la unul pe saptamana. De la 10 angajati la noua, de la un buget de marketing de milioane de euro la unul de zeci de mii de euro.
Intreg mediul privat se afla in fierbere de la inceputul anului: fiecare taie cum poate pentru a supravietui. Daca el nu reduce azi, poate ca maine va da el faliment si nu competitorul lui.
Este o lupta care provoca drame, dar la care statul asista inert, urmandu-si impasibil cheltuielile stabilite de fostul cabinet. In timp ce guvernul Boc motiveaza cresterile salariale din primul trimestru cu deciziile lui