Tinerii care au diplomă bacalaureat şi vor meargă la facultate trebuie să-şi alcătuiască în prima fază dosarul de înscriere.
Admiterea la facultate, care va începe în mai puţin de o săptămână, este condiţionată de plata mai multor taxe: de înscriere, de înmatriculare, de legalizare a actelor la notar. Cei veniţi din alte oraşe pot plăti şi pentru cazare, transport sau chiar masă, pe perioada desfăşurării admiterii.
La Universitatea din Bucureşti, spre exemplu, taxa de înscriere variază între 80 de lei şi 200 de lei, în funcţie de facultate. La Universitatea Politehnică din Bucureşti, taxa de înscriere este de 100 de lei. După ce absolventul de liceu este declarat admis, el plăteşte o taxă de înmatriculare în valoare de 50 de lei.
La această sumă se mai adaugă preţul copiilor legalizate, al fotografiilor şi al xeroxului. Tinerii vor lăsa la notar între 50 de lei şi 80 de lei pentru legalizarea copiei după diploma de bacalaureat, după certificatul de naştere şi după foaia matricolă. În schimbul fotografiilor necesare pentru dosar, candidaţii mai scot din buzunar alţi 15 lei.
Bugetul călătoriei în Capitală
Absolvenţii de liceu din provincie pot plăti pe perioada admiterii la facultate, cazarea, masa şi transportul. Preţul unei camere la un hotel de două stele este de până în 200 de lei de persoană pe zi, iar masa costă circa 40 de lei.
Preţul transportului în comun în Bucureşti, poate costa în jur de 5 lei. Pentru a fi siguri de reuşită, mulţi dintre tineri se înscriu la mai multe facultăţi. Astfel, în unele cazuri, preţul pe care ajunge să-l plătească un proaspăt absolvent de bacalaureat doar pentru a fi admis la facultate se poate dubla sau chiar tripla.