Economia locala va cunoaste inca un an de recesiune, dupa care ar trebui sa urmeze o perioada de crestere usoara, apreciaza Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim.
“Daca m-as intalni cu premierul Boc, l-as intreba ce se intampla cu infrastructura, pentru ca pana acum nu am vazut nicio investitie importanta in aceasta directie. In afara de a investi puternic in infrastructura, guvernul nu poate face mai mult pentru redresarea economiei. Asa cum le spun propriilor angajati, cred ca Romania va mai traversa inca 12 luni de recesiune, iar apoi vom asista la o revenire usoara a economiei”, spune Wirth.
El mentioneaza ca desi autoritatile au facut anumite demersuri in directia inceperii anumitor investitii in infrastructura, proiectele de anvergura intarzie sa apara.
“Autoritatile nu trebuie doar sa semneze anumite contracte, ci si sa dea startul proiectelor”, afirma Wirth. O scadere cu 7-8% a economiei locale in acest an nu pare o varianta ireala. “Nu am fost surprins cand am auzit ca cei de la FMI ar putea lua in calcul un astfel de scenariu economic pentru 2009. Noi, oamenii de afaceri, suntem la fel de conectati la business ca si in 2007, de exemplu, cand am traversat o perioada de crestere”, subliniaza directorul general al Holcim Romania.
Un declin accentuat al economiei locale s-ar reflecta si in scaderea sectorului constructiilor, care oricum a avut de suferit de pe urma crizei financiare. Blocarea proiectelor rezidentiale si comerciale, precum si lipsa finantarilor au dus la o scadere a pietei de ciment cu 25% in primele sase luni ale lui 2008.
“Ma astept ca piata de ciment sa scada cu 20-30% in acest an, pe fondul descresterii sectorului constructiilor. Daca vor fi pornite proiecte importante de infrastructura, este foarte probabil ca declinul sa fie mai redus”, spune Wirth