» Jumatate din locurile de cazare de pe litoral sunt neocupate, desi e varf de sezon.
» Hotelierii cer facilitati fiscale si reduceri de TVA pentru a scadea tarifele.
» Scaderea numarului turistilor variaza intre "lejera", in nord, si "severa", in sud.
Jumatate din locurile de cazare din statiunile de pe litoral sunt neocupate, in ciuda faptului ca ne aflam in varful sezonului estival.
Potrivit Corinei Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, luni au fost inregistrati pe litoral 66.000 de turisti. "Capacitatea de cazare a litoralului este de circa 130.000 locuri", a precizat aceasta intr-o conferinta de presa sustinuta ieri in statiunea Mamaia. Cel mai bine la gradul de ocupare sta Mamaia. "Gradul de ocupare a hotelurilor din Mamaia este de 90%", a precizat Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia.
Bucovala a mai spus ca preturile sunt la acelasi nivel cu cele de anul trecut. Tarifele sunt stabilite pe perioade, inca de la Bursa de Turism din 2008. "Nu am avut nici o crestere de preturi. Unii hotelieri chiar au redus cu 10% tariful de contract si cu 5-10% tariful de receptie", a adaugat acesta. Bucovala a spus ca reducerile de tarife nu vin pe fondul lipsei de clienti, ci sunt o incercare de a aduce cat mai multi romani la mare, in aceasta perioada de criza. El a spus ca o noapte de cazare la un hotel de trei stele din statiunea Mamaia costa 200 de lei. In pret este inclus micul dejun pentru doua persoane, dar si tariful pentru doua sezlonguri. In sudul litoralului insa, gradul de ocupare este mult mai mic. Potrivit reprezentantilor municipiului Mangalia, acesta nu depaseste 40-50% in timpul saptamanii si creste putin numai in weekend. Fata de anul trecut, se constata o reducere chiar la jumatate a numarului de turisti.
"In statiunea Mamaia, vorbim de o scadere lejera