Pietreanul a fost mai întâi salvamontist, iar acum descarcerează victime ale accidentelor rutiere. În timpul liber practică alpinismul şi escalada
Ciprian Oprişan a absolvit Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi şi are un master în Drept la Universitatea „Titu Maiorescu“ Bucureşti. În ciuda importantelor diplome de studiu obţinute, nemţeanul lucrează din 2006 la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. Este angajat ca servant, cu gradul de plutonier, pe maşina de descarcerare.
„Este o meserie nobilă. Nu este uşoară, trebuie să ai pregătire fizică şi teoretică. Nicio intervenţie nu seamănă cu alta. Însă trebuie să ai stăpânire de sine, să iei hotărâri imediat“, spune Ciprian. A fost angajat iniţial ca servant pe maşina pentru stins incendii.
A trecut, tot ca servant, pe maşina de descarcerare după ce, în 2007, a fost la un curs de medicină de urgenţă pentru defibrilare semiautomată şi descarcerare, şi apoi a urmat un stagiu de perfecţionare în Franţa. Înainte de a ajunge la ISU, Ciprian s-a remarcat într-un alt domeniu, cel al alpinismului. Pasiunea pentru munte a început pe la şapte ani, iar escaladele din clasa a XI-a.
Salvamontist la „fără frecvenţă“
„Prin 1995, am intrat ca voluntar în echipa Salvamont Neamţ, prima dată pe treapta numită simpatizant, apoi ca aspirant. După examenele de vară şi de iarnă, am devenit salvamontist plin. Când, după liceu, am plecat la Iaşi, la facultate, făceam naveta pe Ceahlău, unde, o dată la o lună, formam patrula numărul trei, de vineri până duminică seara. În perioada de vară, când eram în vacanţă, făceam câte zece zile de permanenţă pe munte“, îşi aminteşte Ciprian.
Vrea să ajungă ofiţer la ISU
A continuat escalada în Iaşi, cu căţărări la Repedea şi la Bucium. După aceea a mers în Cheile Turzii şi în Cheile Bicazului. „Vara îmi făceam vacanţele în Ceahlău, în Rarău,