Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a editat o broşură cu informaţiile necesare pentru achiziţionarea unui autoturism. Sursa: AP Photo
Intrarea României în Uniunea Europeană a însemnat, printre altele, eliminarea taxelor vamale pentru bunurile achiziţionate din celelalte state membre. Motiv pentru care, mulţi români aleg să-şi cumpere maşina din afara ţării.
Totuşi, achiziţionarea unui autoturism din UE, fie că este nou sau secondhand, poate pune probleme. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor a scos recent o broşură cu informaţiile esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi atunci când vă cumpăraţi o maşină, pentru a evita surprizele neplăcute.
Actele primite la cumpărarea autovehiculului
Când achiziţionaţi un automobil trebuie să aveţi grijă ca vânzătorul să vă dea toate documentele. Contractul ar trebui să fie unul dintre acestea. Denumirea şi adresa vânzătorului şi ale cumpărătorului, preţul, caracteristicile maşinii (marcă, tip, anul punerii în circulaţie, kilometraj), data achiziţiei, modalităţile de plată şi data livrării trebuie să fie menţionate în contract.
În funcţie de tipul automobilului, trebuie să mai primiţi şi alte acte. Pentru o maşină nouă, trebuie să vi se remită o factură de achiziţie în care să se menţioneze cel puţin preţul fără TVA şi numărul de şasiu al automobilului. De asemenea, trebuie să mai primiţi certificatul de înmatriculare/cartea de identitate, dacă automobilul a fost deja înmatriculat, atestarea că maşina a fost radiată, în cazul unei înmatriculări anterioare, şi certificatul de conformitate european.
Dacă automobilul pe care-l cumpăraţi este second-hand, vânzătorul trebuie să vă dea o factură detaliată care să conţină o descriere completă a maşinii şi preţul cu TVA, dacă o achiziţionaţi de la un comerciant. Dacă o cumpăraţi de la o persoană fi