Kohl ne considera ultimul bastion stalinist.În discuţiile purtate de secretarul general al PCUS cu liderii occidentali, regimul lui Ceauşescu era criticat cu maximum de duritate şi cu dispreţ. Între 12 şi 14 iunie 1989, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a efectuat o vizită oficială în Republica Federală Germană. În cursul vizitei, el a avut întâlniri în fiecare zi cu Helmuth Kohl, cancelarul Germaniei Federale.
Stenogramele convorbirilor dintre cei doi lideri sunt postate pe site-ul Universităţii George Mason, din Fairfax, Virginia (SUA), în secţiunea rezervată Centrului pentru Istorie şi New Media (http://chnm.gmu.edu).
În cursul primei conversaţii cu Helmut Kohl, Gorbaciov a expus foarte clar politica sa de neamestec în problemele interne ale ţărilor din Europa de Est, reiterând afirmaţiile pe care le făcuse cu câteva zile înainte, în faţa Consiliului Europei, prin care repudia doctrina Brejnev.
În acelaşi timp, el a ţinut să-şi prevină interlocutorul că orice amestec al vesticilor în procesul de reformă din ţările blocului socialist riscă să destabilizeze situaţia. „Cred că sunteţi de acord cu mine că nu trebuie să înfigi un băţ într-un muşuroi de furnici. Consecinţele unui asemenea act ar fi absolut imprevizibile”, i-a spus liderul sovietic lui Kohl.
Atât la prima întâlnire, cât şi în următoarele două conversaţii, cei doi lideri au discutat despre modul în care reformele introduse de Gorbaciov în URSS au schimbat situaţia internaţională şi despre potenţialele evoluţii.
Dovedind o mare capacitate de anticipare, Kohl şi-a exprimat temeri în legătură cu România şi Iugoslavia, prefigurând sângeroasa revoluţie românească din decembrie 1989 şi lungul şi distrugător război civil iugoslav. Gorbaciov a fost de acord cu liderul german, dar pe un ton mai reţinut, sugerând, din nou, lipsa oricărei intenţi