200.000 de euro pe zi! 1,4 milioane de euro pe săptămână. Peste cinci milioane de euro pe lună... Aceasta este suma pe care România va fi obligată să o achite dacă nu-şi ecologizează
200.000 de euro pe zi! 1,4 milioane de euro pe săptămână. Peste cinci milioane de euro pe lună... Aceasta este suma pe care România va fi obligată să o achite dacă nu-şi ecologizează gropile de gunoi. Termenul limită este 16 iulie 2009.
Mai citeşte şi:
Gunoaie selectate deştept la Cluj
Groapă de gunoi ilegală pe centură (GALERIE FOTO)
Ofertă "specială" în Bucureşti: bloc cu benzinărie la scară
La 1 iulie 2009 existau 2.297 de depozite neconforme pentru deşeuri, arată datele Gărzii Naţionale de Mediu. Multe dintre acestea vor trebui închise. Ce se va întâmpla cu deşeurile menajere sau industriale?
Deşeurile nu pot fi ascunse. Un român produce anual peste 3-400 kg de deşeuri, iar asta nu înseamnă că suntem mai risipitori sau mai neglijenţi decât alţii. Statistica a consemnat că gradul de civilizaţie e direct proporţional cu creşterea cantităţii de gunoi pe cap de locuitor. De exemplu, un american produce anual 1,5 tone de gunoi. Diferenţa consta în modul cum sunt administrate de către societate aceste deşeuri.
Întorcându-ne în Europa, Elveţia a reuşit performanţa de a nu mai depozita deşeurile menajere în gropi de gunoi, ci pur şi simplu să le trateze şi să le valorifice. Valorificarea ecologică a deşeurilor poate fi o soluţie viabilă şi pentru România.
Deja primii paşi au fost făcuţi de ecovalor, companie care din 2006 oferă servicii profesionale în gestionarea deşeurilor, prin construirea a două staţii de tratare şi prelucrare a deşeurilor. Una este la Câmpulung (jud. Argeş) şi alta la Aleşd (jud. Bihor). Investiţia n-a fost mică, în total 20 de milioane de euro. Staţia de la Aleşd are o capacitate de