Administraţia Fondului pentru Mediu, instituţia înfiinţată în scopul susţinerii financiare a proiectelor de mediu, promite că va da bani pentru gropile de gunoi abia la anul.AFM nu a deschis în 2009 nicio sesiune de finanţare pentru deşeuri. Preşedintele instituţiei spune că ponderea banilor de la stat era prea mică pentru nevoile primăriilor. Primăriile mai au la dispoziţie doar opt zile pentru a închide toate gropile de gunoi din mediul rural şi pentru a găsi alternative privind depozitarea deşeurilor.
Ultimul control al Gărzii Naţionale de Mediu, ale cărei rezultate au fost prezentate săptămâna trecută, arată că aproape 2.300 de gropi nu vor fi închise. Această situaţie ar putea aduce sancţiuni de sute de mii de euro pe zi, amenzi pe care România va trebui să le plătească din bugetul de stat către Uniunea Europeană, pentru neîndeplinirea acestor obligaţii, asumate prin Tratatul de aderare.
În aceste condiţii, preşedintele instituţiei care gestionează fondurile prin care ar trebui rezolvate problemele de mediu spune că primăriile vor putea depune proiecte abia de anul viitor.
De la începutul anului şi până acum, AFM nu a organizat nicio sesiune de finanţare pe domeniul gestio-nării deşeurilor. „Vrem să schimbăm legislaţia astfel încât finanţarea de la Fondul pentru Mediu să crească de la 60%, cât este în prezent, până la 100%“, afirmă Vlad Marcoci, preşedintele AFM.
Vlad Marcoci spune că proiectul de modificare a legii de funcţionare a AFM a trecut de comisiile Camerei Deputaţilor, urmând ca în toamnă să fie dezbătut în plen.
O altă prevedere inclusă în proiectul legislativ prevede sancţionarea autorităţilor locale din oraşele unde cantitatea de deşeuri nu va fi diminuată cu 15% anual. Valoarea sancţiunii, încasată la Fondul pentru Mediu, va fi de 100 de lei pentru fiecare tonă de gunoi ce ar fi