Ii rog pe cititori sa-mi ingaduie sa aman, pana miercurea viitoare, episodul privind rezerva de aur, anuntat pentru astazi. O fac pentru ca o disputa intervenita in dezbaterea publica, referitoare la prognoza PIB-ului pentru 2009, mi se pare a fi de mai mare actualitate in acest moment. Mai ales ca, intre multele preziceri interne, unele evident exagerate, mergand pana la minus 12 la suta, a fost pusa pe rol si o informatie de la FMI, venita pe surse: ca prognoza pentru Romania, de minus 4 la suta, va fi revizuita la minus 8 la suta.
Un lucru e cert: cifra ori cifrele (in cazul ca ar putea fi doua) ce vor exprima cresterea economica a Romaniei, la capatul acestui an, sunt de cea mai mare insemnatate. Dar cifrele avansate de numerosi prezicatori, unele mici, altele mari, n-au cum sa fie toate adevarate. Fiind inscrise pe o plaja larga, intre 6 si 12 la suta, se exclud unele pe altele. Iar cifra de la FMI, venita pe surse, e greu sa fie socotita credibila. O delegatie a Fondului Monetar International, care va analiza impreuna cu autoritatile din tara noastra realitatea macroeconomica, urmeaza sa soseasca la Bucuresti abia pe 29 iulie. Atunci, asadar, dupa finalizarea analizelor, vom sti daca prognoza pentru Romania va fi modificata ori nu. Pana atunci insa multe lucruri se pot schimba.
Jocul de-a prezicerea viitorului in economie, fie a celui foarte apropiat, fie a celui mai indepartat, mi se pare periculos. Mai cu seama ca este dominat de un pesimism accentuat si galagios. Si de o prejudecata: aceea ca pesimistul ar fi un optimist bine informat. Ma tem insa ca pesimismul a devenit o haina cautata cu orice pret si imbracata cu fala, fiindca e la moda.
Poate ca uneori e chiar bine sa pui raul in fata. Dar cand vii dinaintea unei populatii si asa descurajate, descumpanite si speriate, si-i spui ca stii tu cat de rau ii va fi, desi in lumea mare