Expertii rusi in politica externa cred ca vizita pe care a efectuat-o Barack Obama in Rusia reprezinta mai mult decat o 'simpla detensionare' a relatiilor dintre cele doua mari puteri, in conditiile in care criza economica mondiala a jucat un rol important in apropierea celor doi fosti principali actori ai 'razboiului rece'.
Stanislav Belkovski, fondatorul Institutului pentru strategii politice, a aratat ca Barack Obama, spre deosebire de predecesorul sau, George W. Bush, "nu se teme de Rusia, nu ii supraevalueaza puterea".
"Cred ca detensionarea s-a produs in totalitate. Suta la suta dupa scenariul Washingtonului. Obama nu mai critica Rusia. (...) Strategia lui Obama consta in a sufoca Kremlinul in imbratisari. Ca urmare, SUA au primit sau vor primi foarte curand tot ce le trebuie: reducerea armamentului strategic, colaborare in tranzitul de trupe spre Afganistan, o posibila inasprire a pozitiei in dosarul iranian si, nu este exclus, chiar un accept pentru desfasurarea sistemului american de aparare aeriana in Europa – macar cu conditia includerii in sistem a radarelor rusesti", a explicat el.
In schimb, "autoritatile de la Moscova vor primi ceea ce pentru ele este foarte important: un respect accentuat, permanenta subliniere a rolului Rusiei ca mare putere, ceea ce nu este asa, si statutul de parteneri egali la negocieri".
In plus, Rusia s-ar putea alege cu "legalizarea elitei ruse si a capitalului ei in Occident, fie si prin intrarea marilor corporatii energetice pe piata americana", in conditiile in care "elita rusa vrea sa fie privita nu ca niste cleptomani dintr-o tara a lumii a treia", ci "un membru demn de respect al comunitatii occidentale".
"Eu cred ca, emotional, Putin si Medvedev sunt foarte multumiti. Mai mult, Dmitri Medvedev chiar incearca sa-l imite pe Obama: recent, dupa exemplul presedintelui a