Creditarea nu-si va reveni prea curand, chiar si cu o reducere agresiva a dobanzii BNR, pentru ca pe langa relaxarea politicii monetare mai este nevoie si de refacerea increderii atat intre banci, cat si intre banci si clientii lor, estimeaza Radu Craciun, director de investitii al Eureko Fond de Pensii.
"Intrebarea este cum se va propaga in sistem relaxarea politicii monetare, care nu este un scop in sine. Conditia de baza este ca toate bancile sa aiba acces neingradit la finantare de pe piata interbancara, dar inca nu este cazul. Lipsa de incredere intre banci persista sub forma limitelor de expunere foarte restrictive impuse de bancile-mama, ceea ce impiedica functionarea propice a pietei pentru reechilibrarea lichiditatii."
Craciun, care are o indelungata experienta de analist macroeconomic, anticipeaza ca pana la sfarsitul anului dobanzile la depozitele in lei vor scadea la o singura cifra, insa nu crede ca acelasi lucru se va intampla si cu dobanzile la creditele in moneda nationala.
"Normalitatea ar fi sa vedem la un moment dat dobanzile la creditele in lei mai mici decat cele la euro si asa ceva nu este exclus intr-un interval de douasprezece luni, avand in vedere ca expunerile in euro ale bancilor pe Romania sunt deja limitate."
El spune ca nu este de mirare reticenta bancilor de a relua creditarea cand vad cum creste numarul de falimente si se inmultesc somerii, fiind greu de selectat un client sigur.
De ce vrea Isarescu dobanzi mai mici la depozite
Insistenta cu care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, vorbeste despre depozitele prea mari pe care bancile inca le platesc la depozite ar putea fi justificata de preocuparea ca dobanzile respective sa functioneze ca un factor suplimentar de descurajare a consumului, considera Craciun.
"In mod repetat, guvernatorul a pus accent pe dobanzile mari la depozite decat pe ce