Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze in premiera cu exactitate cum apare sentimentul primitiv si instinctiv de frica. Aceasta emotie foarte puternica a fost localizata intr-o zona raionala a creierului denumita zona "creierului mammalian" (este vorba de activitatea celulelor cortextului cerebral, in ariile de asociatie ale lobului frontal temporal si parietal in hipocamp si nucleul amigdalian, o arie corticala situata in zona mediana a lobilor temporali). Anterior, neuro-biologii au demonstrat ca lobul temporal este centrul de coordonare fundamental pentru reactiile de teama.
Potrivit studiului, prezentat in "Journal of the Public Library of Science", aceasta structura, care face parte din sistemul limbic, este raspunzatoare de emotii, comportament si memoria pe termen lung. De altfel, se stie ca creierul uman, alcatuit din peste 10.000 milioane de neuroni microscopici sau celule nervoase, este centrul sentimentelor, emotiilor si dorintelor. Iar frica, un sentiment care functioneaza pe principiul pavlovian, este considerat un sistem defensiv care inglobeaza o multitudine de fobii, care pot evolua spre diverse tulburari anxioase, inclusiv tulburarea de stres post-traumatic. Frica este deseori asociata cu un sentiment de lipsa de control a situatiei.
Folosind tehnica scanarii activitatii cerebrale la sobolanii de laborator, cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca in zona nucleului amigdalian creierului, celulele nervoase codifica si decodifica mesajele care nasc sentimentul de frica. Anterior, oamenii de stiinta banuiau doar ca cele doua regiuni ale creierului, amygdala si hipocampul dorsal, sunt implicate in procesul de formare a amintirilor neplacute, care provoaca teama si frica. Dar, noul studiu dovedeste cu exactitate rolul hipocampului in transmiterea informatiilor prin excitarea nucleului amigdalian - a declarat