Soluţia găsită de autorităţile locale pentru a rezolva problema apei calde la Piteşti este una de tranzit şi va costa foarte mult. Totuşi, înfiinţarea unui serviciu public de termoficare este singura soluţie în momentul de faţă. Chiar şi aşa, adevăratele probleme vor începe abia la iarnă, când colapsul financiar se va simţi cel mai tare.
Problemele vor începe la iarnă
Directorul general al unei companii care are ca obiect de activitate tocmai instalaţiile termice, ing. Doru Duminică este de părere că adevăratele probleme vor începe abia la iarnă. Situaţia cu lipsa apei calde va fi rezolvată rapid, în opinia sa, dar, în condiţiile financiare actuale, adevăratele probleme vor începe la iarnă. „Soluţia înfiinţării serviciului public este cea mai bună în acest moment, fără a fi însă una eficientă. E doar o modalitate de a prelungi agonia. Vor reuşi să dea drumul la apă caldă şi vor porni căldura la iarnă pe undeva prin noiembrie, eventual, să avem alegeri călduroase.” Doru Duminică este de părere că această criză financiară va pune noul serviciu de termoficare în imposibilitatea de a mai putea plăti gazele pe mai mult de o lună din iarnă şi oamenii vor rămâne fără căldură. „Tot centrala termică este cea mai bună soluţie în acest moment, fie de apartament, fie de scară, dar oamenii nu-şi mai pot permite.”
Programul „prima centrală”
Consilierul Ştefan Ciocănel consideră că soluţia înfiinţării serviciului public ar trebui dublată de fluidizarea debranşărilor, mai ales în zonele în care jumătate din apartamente au deja centrale proprii. „Eu personal aş lucra doar cu CET Nord, pentru că Sudul este departe de oraş şi pierderile sunt foarte mari pe traseu. În punctele mai îndepărtate de CET Nord aş stimula debranşările şi aş instala centrale . În acest sistem, în paralel cu acest serviciu public, în doi ani am putea renunţa total la sistemul centra