Unii profesori de la Facultatea de Farmacie din Craiova deţin un record greu de egalat. Pe lângă statutul de cadru didactic, îl au şi pe cel de student. Până aici, nimic neobişnuit, numai că profesorii respectivi urmează chiar cursurile facultăţii la care predau.
Cum ar fi pentru un student să poată să-şi fie şi profesor? Sau pentru un profesor să fie propriul său student? Unii studenţi ar putea spune: „Ca lumea! Mi-aş pune numai 10 în catalog, mi-aş da recomandare pentru o bursă în străinătate şi nu ar trebui să-mi dau şpagă ca să trec examenele!“.
Chiar dacă la prima vedere pare bizar, cazuri de genul acesta există în instituţiile de învăţământ superior din Craiova. Profesori care îşi sunt propriii studenţi sunt cazuri considerate normale de unele instituţii de învăţământ superior şi tratate ca atare. Ba, pentru a demonstra că nu există incompatibilitate între statutul de profesor şi cel de student, profesorului-student îi sunt echivalate cursurile la care ar trebui să dea examen cu el însuşi. Echivalarea o decide o comisie curriculară din care... face parte şi el.
Profesorii, prioritari la a doua facultate
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova este pepinieră de viitori specialişti în domeniul sănătăţii. Aici sunt pregătiţi studenţi, dar, mai nou, şi cadre didactice. De fapt, propriile cadre didactice. A devenit o modă în ultimii ani ca profesorii de la două dintre facultăţile UMF, Facultatea de Medicină şi Facultatea de Farmacie, să se înscrie la facultăţile la care predau şi să-şi devină studenţi. Tot ce trebuie să facă este să-şi depună dosarul, ca orice candidat la o a doua facultate, în care să specifice studiile. Admiterea se face apoi în baza selecţiei dosarelor, în funcţie de anumite criterii. Au întâietate candidaţii care au absolvit o specialitate considerată prioritară, cum ar fi medicină şi ch