În 1989, până la Congresul al XIV-lea, generalul (r) Constantin Olteanu a fost secretar al CC pe probleme de propagandă. După Congres şi-a menţinut funcţia de secretar al CC, dar în coordonarea relaţiilor internaţionale. În cadrul protocolului întâlnirii de la Bucureşti a Comitetului Politic Consultativ al Tratatatului de la Varşovia din 7-8 iulie 1989, Constantin Olteanu a fost desemnat să-l însoţească, în calitate de reprezentant al gazdelor, pe secretarul CC al PCUS, Mihail Gorbaciov.
Oficial, consfătuirea s-a soldat cu adoptarea documentului „Pentru o Europă a stabilităţii şi în securitate, fără arme nucleare şi chimice, pentru reducerea substanţială a forţelor armate, armamentelor şi cheltuielilor militare".
Reproducem în cele ce urmează câteva dintre amintirile generalului Olteanu despre culisele relaţiilor dintre Ceauşescu şi Gorbaciov la Bucureşti în vara lui 1989. Subtitlurile relatării ne aparţin.
ELENA N-A ÎNTÂMPINAT-O PE RAISA
În iulie 1989, la 8 iulie mai exact, a avut loc la Bucureşti şedinţa Comitetului Politic Consultativ al Tratatului de la Varşovia. Şedinţa avea loc anual şi în ordinea alfabetului chirilic, aşa cum se întâmpla şi cu şedinţele altor structuri politice sau militare ale Tratatului de la Varşovia.
Gorbaciov şi cu Raisa erau în Republica Federală a Germaniei.
Trebuiau să vină de acolo la 7 iulie. Noi aşteptam la aeroport. Pentru asemenea împrejurări se stabilea pentru fiecare delegaţie care venea câte un membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR care să o însoţească la reşedinţa care era destinată, a doua zi să îi ia de acolo şi să îi conducă unde se desfăşura activitatea. Pentru Gorbaciov am fost desemnat eu.
La aeroport, ceilalţi care aveau de aşteptat au venit şi-au plecat. Gorbaciov s-a lăsat aşteptat. A întârziat mai mult de o oră faţ