Potrivit unui sondaj realizat de compania americană Mercer, costul vieţii în Bucureşti este în scădere faţă de anul trecut. Sociologii nu cred însă în impactul benefic asupra locuitorilor şi nici în ieftinirea pe care aceştia ar trebui să o resimtă.
Bucureştiul ocupa în luna martie a acestui an locul 107 în topul Costului vieţii din oraşele lumii, în scădere cu 36 de locuri faţă de anul trecut. Raportul companiei americană de consultanţă Mercer conţine 143 de oraşe, iar Bucureştiul a fost comparat cu acestea, de exemplu, la capitolul transport, prin prisma preţului unui bilet de călătorie cu transportul public.
Astfel, o călătorie cu metroul sau cu autobuzul în Bucureşti costă 0,28 euro, în condiţiile în care la Budapesta costă 0,97 euro, sau 1 litru de benzină fără plumb era 0,79 euro în Capitală, 0,85 euro la Budapesta şi 0,85 euro la Sofia.
Bucureştenii nu simt ieftinirile
Sociologii nu cred că poziţia scăzută a Bucureştiului în acest clasament îi va face pe locuitori să observe ieftinirile.
„Nu cred că bucureşteanul de rând simte faptul că oraşul a scăzut ca poziţie în acest top. Cred că motivul acestei poziţii este mai degrabă faptul că au crescut costurile mai puţin decât în alte oraşe, dar nu că ar fi scăzut costul vieţii”, a declarat Andrei Muşetescu, sociolog.
El a adăugat că preţurile au scăzut în anumite domenii precum chiriile, dar că, în acelaşi timp, au scăzut şi veniturile faţă de 2008. „De aceea nu cred că oamenii resimt o ieftinire a vieţii“, a conchis Muşetescu.
O cafea, mai scumpă decât la Sofia
La capitolul alimente, o cafea, cu serviciul aferent, costă 2,33 euro la Bucureşti, în vreme ce la Budapesta era 2,35 euro, iar la Sofia numai 1,92 euro. De asemenea, un litru de lapte pasteurizat era 1,14 euro la Bucureşti, 0,94 euro la Budapesta şi, ceva mai scump, 2,19 euro la Sofia.
Părerile sociolog