Intre Austria, care interzice programul de lucru la orice magazin, duminica, si Romania sau Suedia, care autorizeaza lucrul in ultima zi a saptamanii, Uniunea Europeana reuneste sub aceeasi umbrela viziuni complet contrastante. Romania, Suedia si Cehia sunt statele cele mai „liberale” din Europa, in ceea ce priveste lipsa totala a restrictiilor de munca pentru ziua de duminica, scrie publicatia franceza Francesoir.
Sunt urmate de Marea Britanie, unde localurile care ocupa mai mult de 280 de metri patrati au dreptul sa fie deschise doar 6 ore, duminica. In Italia, magazinele sunt deschise la final de saptamana in luna decembrie si in 8 alte duminici, in timpul anului; regula nu este valabila, insa, si in regiunile turistice.
Grecia si Danemarca au optat pentru un compromis interesant, scriu francezii; aici functioneaza o derogare pentru 20 de duminici pe an, cu exceptia magazinelor care au o cifra de afacere mai mica de 4 milioane de euro pe an si care pot ramane deschise chiar si la final de saptamana. In Germania, intreprinzatorii pot lua autorizatie pentru a-si tine magazinele deschise pana la 10 duminici, la Berlin. Austria este cea mai stricta, la acest capitol: interzice orice activitate duminica, chiar si in timpul sarbatorilor de iarna. Intre Austria, care interzice programul de lucru la orice magazin, duminica, si Romania sau Suedia, care autorizeaza lucrul in ultima zi a saptamanii, Uniunea Europeana reuneste sub aceeasi umbrela viziuni complet contrastante. Romania, Suedia si Cehia sunt statele cele mai „liberale” din Europa, in ceea ce priveste lipsa totala a restrictiilor de munca pentru ziua de duminica, scrie publicatia franceza Francesoir.
Sunt urmate de Marea Britanie, unde localurile care ocupa mai mult de 280 de metri patrati au dreptul sa fie deschise doar 6 ore, duminica. In Italia, magazinele sunt deschise la f