Denumit stiintific armoracia rusticana, hreanul este o planta originara din estul Europei, folosita la gatit, pentru gustul sau condimentat si aromat, dar si in medicina naturista pentru beneficiile curative.
Radacinile sunt cele care se folosesc atat in bucatarie, cat si in medicina, pentru continutul bogat in vitamine, fitoncide (substante cu actiune antibacteriana) sau uleiuri eterice (cu efect calmant), informeaza truestarhealth.com.
Hreanul nu este o planta pretentioasa. Ea rezista atat la temperaturile scazute, cat si la seceta prelungita. Nu se cultiva in solurile nicipoase, ci in cele argiloase si ferme.
Poate fi cultivata si in ghiveci, dar, pentru ca este o planta perena, cresterea ei poate dura chiar si opt sau zece ani. Daca se cultiva pentru a fi folosita la bucatarie sau in medicina naturista, solul va fi curat, iar radacina adanca, plantata la 50 sau 60 de cm.
Intrebuintari curative
Hreanul poate trata cu succes mai multe afectiuni, asociate sistemului respirator sau urinar. Astfel, radacina de hrean poate inlocui tratamentul medicamentos in cazul bronsitei.
El va fi consumat odata cu citricele si legumele proaspete, pentru asigurarea necesarului de minerale si vitamine. Mai mult, in timpul tratamentului naturist, pacientul va evita expunerile in medii iritante.
Controlul medical regulat este absolut necesar in astfel de cazuri, pentru a observa mai usor progresele inregistrate in tratarea cu hrean a afectiunii.
Racelile isi gasesc remediul intr-o radacina de hrean medie, consumata la fiecare masa. Caile respiratorii vor fi eliberate, iar vitaminele continute de hrean, ceaiurile calde si continutul proteic din alimentatie vor revitaliza organismul.
Sinuzitele suparatoare, nasul infundat si febra asociata acestei afectiuni vor disparea in doar cate