Moda anilor de dinainte de 1989 era ca proaspeţii absolveniţi de liceu să se îndrepte către facultăţile cu profil industrial, cu precădere către politehnici. Daniela Floroian a studiat chimia, dar a ajuns să se specializeze în domeniul culturii. De moda de dininte de 1989 nu a scăpat nici Daniela Florioan. „Atunci toată lumea căuta ingineria, aşa că eu am optat pentru Facultatea de Tehnologie Chimică, însă aplecarea mea spre materiile umane mi-a îndreptat paşii spre profilul pedagogic, nu spre inginerie”, a spus Daniela.
La finele facultăţii a obţinut dubla calificarea de profesor de chimie şi de fizică. „Cu toate acestea, în cei zece ani în care am predat, pe lângă catedra de chimie, am optat şi pentru cele de limbă engleză, muzică şi desen. Completarea catedrei mi-am făcut-o întotdeauna cu materii umane, pentru că încă din şcoala generală mă simţeam atrasă de acest tip de materii”, a afirmat profesoara.
L-a cunoscut pe Benone Simulescu
Îşi aminteşte cu plăcere că în timpul şcolii a participat la olimpiadele de română şi limbi străine, dar mai ales de faptul că îşi făcuse în rândul colegilor un prestigiu de expertă în ale condeiului. „Scrisul a fost şi este pasiunea mea. La un moment dat, colegii din liceu mă rugau să le scriu scrisori pentru prieteni, pentru prietene. Aveam de atunci un renume că îmi merge pana”, a afirmat Daniela zâmbind.
După facultate, a primit repartiţie în comuna Siriu, judeţul Buzău. „În Siriu l-am cunoscut pe Benone Simulescu. El a fost primul om care m-a pus în contact cu etnografia şi folclorul”, îşi aminteşte profesoara. După Revoluţie s-a întors acasă. A predat doi ani în comuna Ighiu, apoi alţi şapte ani în comuna Meteş, zone în care s-a reîntâlnit cu folclorul, cu „traiul de la ţară”, cum frumos zice.
La bibliotecă a luat-o de la zero
Zece ani a str