Marile grupuri din domeniul energetic, E.On (Germania) şi Gaz de France - Suez (Franţa) au fost amendate de Comisia Europeană pentru instituirea procedurii de împărţire a pieţelor. La bugetul unional au intrat peste un miliard de euro.Fiecare companie a fost amendată cu câte 553 milioane de euro, pentru ăncălcarea legislaţiei europene în materie de concurenţă. Cele două companii se fac vinovate de împărţirea sferelor de influenţă în piaţa gazelor naturale.Această acuzaţi
Marile grupuri din domeniul energetic, E.On (Germania) şi Gaz de France - Suez (Franţa) au fost amendate de Comisia Europeană pentru instituirea procedurii de împărţire a pieţelor. La bugetul unional au intrat peste un miliard de euro.
Fiecare companie a fost amendată cu câte 553 milioane de euro, pentru ăncălcarea legislaţiei europene în materie de concurenţă. Cele două companii se fac vinovate de împărţirea sferelor de influenţă în piaţa gazelor naturale.
Această acuzaţie este mai gravă decât formarea de cartel pe piaţă. Prin împărţirea pieţelor, fiecare companie oferă produsele sau serviciile într-un spaţiu clar delimitat, astfel încât să nu intre în teritoriul concurentului. Astfel, clienţii nu pot avea acces la mai multe oferte, fiind astfel privaţi de posibilitatea de a alege.
În cazul unui cartel, concurenţii se luptă în aparenţă pe aceeaşi piaţă, oferind totuşi clienţilor posibilitatea de a opta pentru ce furnizor doresc. Înţelegerea se face însă asupra preţului, astfel încât, ambii concurenţi să ofere aceleaşi tarife, făcând alegerea pe criteriul banilor una inutilă. Avantajul pentru companii este acela că nu mai investesc în calitate, deoarece nu mai există riscul pierderii de clienţi în favoarea concurenţei. Dacă echilibrul se strică, compania ce iese în pierdere mai reduce o perioadă din preţuri, pentru a rebalansa forţele.
Com