Prejudecata. In Romania, statutul de chirias este pozitionat, in mod eronat, sub cel de proprietar.
Daca in multe tari din Vest sau in Statele Unite si Canada a sta cu chirie nu reprezinta o problema, in Romania acest lucru este, pentru multi, unul frustrant, un element care "dovedeste" ca respectiva persoana nu s-a realizat in viata, n-a fost in stare sa-si ia o casa. Aceasta mentalitate se explica prin faptul ca, sustine Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House din Bucuresti, "in Romania, deocamdata, sunt greu de identificat posibilitatile prin care poti inchiria o locuinta pe termen lung, pe zeci de ani chiar". Consultantul mai spune ca, pentru multi investitori, faptul ca ar oferi spre inchiriere locuinte pe termen lung s-ar putea dovedi o afacere de succes, generatoare de venituri permanent. "La fel ar fi si pentru chiriasi, care, in loc sa achite lunar la o banca o rata destul de consistenta, ar plati o chirie mai mica", adauga Daniel Zamfirescu.
In acelasi timp, Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, este de parere ca avem, la nivel national, o viziune gresita a relatiei chirias-proprietar, primul dintre ei fiind plasat pe o treapta inferioara fata de cel de-al doilea. "In SUA, spre exemplu, o familie locuieste zeci de ani cu chirie in acelasi apartament, proprietarul aflandu-se tot timpul la dispozitia acesteia, remediind problemele tehnice sau ocupandu-se de partea de salubritate a cladirii", exemplifica expertul.
El mai spune ca "nu are nici o logica sa iei un credit, cand ai 30 de ani, si sa platesti luna de luna cate 800-1.000 de euro, timp de 30-35 de ani, doar pentru a deveni proprietar la 65 de ani, moment in care ai returnat de cel putin trei ori valoarea creditului initial catre banca, in timp ce, cu 300-400 de euro pe luna, ai putea trai in aceleasi conditii, dar si cu b