Crin Antonescu incepuse prost, foarte prost. Nu doar pentru ca s-a gasit sa fie marlan la adresa Elenelor din PDL, dar pentru ca isi alegea adversari care nu erau din liga sa. Acum, pare ca nu e decis in ce liga sa joace. Avem doua texte, apropiate, in timp provenite de la PNL, unul curajos si unul stupid. Primul este articolul "Romania oamenilor liberi", aparut in Ziarul Financiar sub semnatura lui Crin Antonescu. Al doilea este strategia PNL pentru alegerile prezidentiale, publicata de Hotnews.
Articolul este, cum spuneam, curajos. Antonescu transmite un mesaj clar pro-piata intr-o vreme cand acest mesaj nu mai e la moda din cauza crizei economice. "Criza economica din prezent nu este un esec al capitalismului, nici in Romania, nici in restul lumii. Asa cum au aratat deja multi economisti eminenti, criza este tocmai un esec al statului. Nu am ajuns aici pentru ca am avut prea mult liberalism. Dimpotriva, pentru ca am avut prea putin liberalism", spune Antonescu. si are dreptate. Dar e acel gen de dreptate care in vremuri anormale, precum cele in care traim, cere claritate morala si curaj pentru a fi sustinuta public.
Mai departe in acelasi articol, avem cateva idei de politici publice care pot fi catalogate ca radicale, in directia pro-piata. Au mai fost expuse anterior public de catre Dinu Patriciu, dar acum devin importante pentru ca sunt asumate deschis de liderul partidului. Antonescu propune scaderea impozitelor si un program masiv de debirocratizare. Concret, scaderea cotei unice de la 16% la 10% si a TVA de la 19% la 15% la toate produsele; crearea unui guvern de 12 ministere si reducerea numarului de agentii guvernamentale de la 150 la 30. Cea mai surprinzatoare idee este plafonarea prin lege organica sau prin Constitutie a cheltuielilor publice ca procent din PIB la 25%. Sa recunoastem, ideile sunt radicale si in directia corecta. S