Proiectul legislativ conţine noi definiţii ale structurilor de cazare, amenzi usturătoare şi micşorează valoarea taxelor hoteliere.Prin noua lege, oficialii speră să rezolve problemele din turismul intern, ce va trebui să devină un domeniu strategic al economiei. Dacă va avea succes, rămâne de văzut. După discuţii îndelungate, proiectul Legii turismului va fi trimis la 22 iulie în Parlament pentru aprobare, a declarat ministrul de resort Elena Udrea.
Unele dintre cele mai importante articole ale proiectului stabilesc taxele hoteliere, contravenţiile foarte mari pe care le vor primi agenţii economici în caz de abatere legislativă, precum şi perioada sezonului estival, care va începe la 1 mai şi se va termina la 30 septembrie.
1. Taxa hotelieră va fi stabilită la un nivel unic naţional de 2% din valoarea unei nopţi de cazare, potrivit articolului 18 al proiectului legislativ.
Consiliile locale pot evalua şi aproba reducerea taxei hoteliere de la 2% până la minimum 1%, „în funcţie de interesul susţinerii promovării ofertei locale“, se arată în actul elaborat de Ministerul Turismului. În prezent, taxa hotelieră este cuprinsă între 0,5% şi 5% din valoarea unei nopţi de cazare.
În cazul municipiului Bucureşti, taxele hoteliere vor fi colectate de primăriile de sector, care îşi vor reţine 30% din cuantumul sumelor colectate, restul fiind vărsate în contul special destinat Primăriei Generale a Capitalei, care va trebui să folosească banii pentru dezvoltarea turismului şi pentru promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică.Gestionarea acestor fonduri se va face de către Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Bucureşti.
2. „Prestarea de servicii turistice către turişti străini constituie export de servicii şi beneficiază de facilităţile prevăzute pentru această activitate în Codul Fiscal“, se stip