» Criza financiara face ravagii in companiile private, generand 79,38% din numarul total al concediatilor.
» Oamenii de afaceri cred ca in curand n-o sa mai poata sustine, prin impozitele platite de ei, armata bine conservata a celor 1,4 milioane de bugetari.
Greul crizei financiare este suportat de sectorul privat, care genereaza cel mai mare numar de someri, arata statisticile oficiale. Angajatorul-stat pare sa functioneze ca o umbrela protectoare pentru salariatii sai, in ciuda scaderii incasarilor provenite de la companiile aflate in dificultate. La sfarsitul lunii iunie, numarul total al somerilor din Romania se cifra, de pilda, la 548.940 de persoane, din care 435.765 de persoane (79,38%) proveneau din mediul privat. Cu alte cuvinte, la patru angajati concediati de patron revenea un bugetar trimis in somaj. Daca pentru oficialii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aceasta situatie este normala, in conditiile in care privatii sunt principalii angajatori din Romania, pentru reprezentantii mediului de afaceri ea pare un semnal clar al faptului ca statul refuza cu indarjire sa-si reformeze aparatul birocratic.
"In prezent, cele mai multe concedieri provin din sectorul privat. Aceeasi situatie se intalneste in toate celelalte tari europene, deoarece economiile se contracta", ne-a confirmat Adina Croitoru, purtatorul de cuvant al ANOFM. Oamenii de afaceri considera insa ca este anormal ca sectorul privat sa-si sacrifice atatia oameni, in timp ce oastea bugetarilor ramane aproape neatinsa. "Sectorul privat s-a repliat in fata crizei. Sistemul bugetar, in schimb, nu este stimulat sa se replieze. Probabil ca el se va reforma atunci cand noi, companiile, nu ii vom mai putea plati salariile. Statul nu se va putea imprumuta la nesfarsit pentru aceste salarii", ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general