A fost suficient să lucreze câţiva ani ca jurist în instituţiile ce luptă pentru protecţia mediului, ca să-şi dorească să ajungă în fruntea uneia dintre ele. E şeful Gărzii Judeţene şi vrea să trăiască într-un judeţ mai curat. Ştefan Popescu este cel care conduce destinele unei instituţii menite să asigure o calitate mai bună a mediului din judeţul Prahova. Grija pentru natură l-a acaparat şi i-a devenit unică pasiune. „În perioada 1999-2005 am colaborat atât cu fostul Inspectorat pentru Protecţia Mediului, actualmente Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, cat şi cu Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii Naţionale de Mediu. Al acestei din urmă instituţii am devenit şef în anul 2005", povesteşte Ştefan Popescu.
"Pasiunea pentru mediu s-a născut şi din această colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, precum şi faptul că am activat şi la un agent economic ce desfăşura o activitate cu impact asupra mediului înconjurător. Cunoştinţe aveam, tot ce venea legislaţie de protecţia mediului îmi puneam deoparte, când s-a ivit ocazia am făcut pasul”, spune Ştefan Popescu.
Socoteala de acasă...
După anii de experienţă acumulată, comisarul Popescu spune că mulţi nu ştiu exact cât de complexă este activitatea pe care o desfăşoară. Nu este deloc o muncă uşoară, ca o plimbare prin natură. „Şi eu am crezut la început că mediul înseamnă ceva aşa... foarte frumos, visător, doar te duci şi te plimbi pe stradă şi vezi câte ceva..., dar odată cu intrarea în Uniunea Europeană problematica s-a schimbat", mărturiseşte directorul. "Trebuie să constaţi, să ştii normele, să faci hârtii... Tot ce facem facem sub îndrumarea Uniunii Europene, legislaţia este a Uniunii, noi doar am transpus-o în România. Este o muncă foarte frumoasă, dar şi dură. Şi cu rezultate bune, dar şi cu rezultate mai puţin bune”, explică Ştefan Popescu.
Judeţul bătut