Consiliul ministrilor de finante ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a declansat ieri, la propunerea Comisiei Europene (CE), procedura de deficit excesiv pentru Romania, prin care obliga reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB pana in 2011, obiectiv asumat de Romania prin Programul de Convergenta la zona euro. Unul dintre criteriile adoptarii euro de catre Romania in 2014 este mentinerea deficitului sub pragul de 3%.
Atunci cand o tara sare de acest prag, Comisia atentioneaza prin stabilirea unui termen limita de a reduce deficitul.
Procedura de deficit excesiv poate conduce la amenzi pentru tarile din zona euro care incalca persistent pragul maxim de 3% din PIB.
"Circumstantele economice deosebite in care se regasesc Letonia, Lituania, Polonia si Romania permit corectarea deficitului pe termen mediu", potrivit unui comunicat al Consiliului ministrilor de finante ai statelor membre UE.
Romania si-a asumat, prin acordurile de finantare incheiate cu FMI si UE, precum si prin bugetul revizuit pe 2009, obiective de reducere a deficitului bugetar la 5,1% din PIB in acest an dupa metodologia europeana de calcul (4,6% dupa metodologia autohtona), 4,1% din PIB in 2010 si, respectiv, sub 3% din PIB in 2011, de la 5,4% din PIB in 2008. CE nu a primit nicio cerere din partea Romaniei privind majorarea tintei de deficit bugetar stabilita cu FMI si CE, iar sprijinul financiar comunitar depinde de implementarea acestui program, a declarat ieri comisarul pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.
Consiliul ministrilor de finante ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a declansat ieri, la propunerea Comisiei Europene (CE), procedura de deficit excesiv pentru Romania, prin care obliga reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB pana in 2011, obiectiv asumat de Romania prin Programul de Convergenta la zona euro. Unul