Mineralele joaca un rol foarte important in functionarea normala a organismului. Calciul, fosforul, fierul, iodul si magneziul sunt cele mai importante minerale, preluate din alimentatia zilnica.
Carentele de minerale slabesc organismul si, pentru ca ele intra in componenta osoasa, nervoasa sau circulatorie, afectiunile care pot aparea trebuie tratate la timp, sub atenta supraveghere medicala, informeaza healthcastle.com.
Calciul itareste dintii si oasele. O valoare normala a calciului in organism determina contractiile musculare, o buna vascularizare si stimuleaza secretia de enzime si hormoni.
Carentele de calciu pot conduce la aparitia osteoporozei, hipertensiunii, obezitatii, cancerului la colon sau diabetului.
Alimentatia zilnica echilibrata asigura necesarul de calciu pentru buna functionare a organismului. Produsele lactate sunt foarte importante pentru alimentatia zilnica, dar si semintele de soia, varza, mustarul, pestele sau cerealele.
Fosforul
Joaca un rol esential in formarea tesutului osos. Este indispensabil in biosinteza proteinelor si acizilor nucleici (ARN si ADN). Este prezent in toate celulele si participa la functionarea lor.
Fosforul este foarte important pentru metabolism si ajuta la activarea enzimelor si a vitaminelor B. Carentele de fosfor apar ca o consecinta a regimului alimentar saracacios, abuzului de medicamente, nasterilor sau alaptarii.
Cele mai bune surse de fosfor sunt carnurile, fie cea alba, fie rosie, ouale si laptele, in proportie de 70%, legumele (20%) si fructe, in special cele uscate, in proportie de 10%.
Fierul
Fierul ajuta la formarea hemoglobinei si participa la buna functionare a organismului prin cresterea sistemului imunitar si reglarea metabolismului. Lipsa fierului in organism conduce la aparitia anemii