Soia este inclusa in alimentatia zilnica a multor persoane. Studiile cercetatorilor americani au aratat ca alimentatia bogata in soia prezinta avantaje majore, dar si dezavantaje.
Soia contine antioxidanti benefici bunei functionari a organismului. Izoflavonele si fitoestrogenul din soia imbunatatesc starea generala a organismului, il protejeaza impotriva cancerului si controleaza nivelul colesterolului, informeaza mydietsweb.com.
Previne aparitia cancerului de prostata, colon sau san. Regleaza valoarea colesterolului, iar studiile recente au aratat ca 50 de grame de soia, incluse in alimentatia zilnica, scad cu 10% valoarea colesterolului.
Pentru femei, dieta cu soia regleaza menstruatia si intervine si in evitarea efectelor adverse ale instalarii menopauzei.
Reduce riscurile unui atac cardiac si intareste structura osoasa a organismului. Tocmai de aceea, personele care consuma regulat soia sunt protejate impotriva osteoporozei.
Dezavantajele consumului de soia
Exista studii ale cercetatorilor americani in care sunt demontate toate ipotezele benefice ale consumului de soia. Astfel, s-a demonstrat ca dieta pe baza de soia poate conduce la grave dezechilibre hormonale. Mai mult, ea poate influenta in mod negativ si sistemul reproducator.
Fitoestrogenii din soia pot cauza hipotiroidism (deficit de hormoni tiroidieni). La copii, consumul de lapte de soia a fost asociat cu boala tiroidiana autoimuna.
Exista studii stiintifice care au aratat ca unele componente din soia pot stimula chiar dezvoltarea celulelor canceroase.
Recomandarile cercetatorilor americani privesc consumul moderat de soia, nu mai mult de 25 sau maxim 50 de grame zilnic. Cu toate acestea, vegetarienii includ alimentul in dieta zilnica, iar excesele in cazul lor sunt foarte frecvente.
@N